UBUNTU és un sistema operatiu de codi obert per a ordinadors. Un ordinador sense el seu sistema operatiu no és més que un munt de ferralla i plàstic. Els sistemes operatius fan que els ordinadors mostrin elements a les pantalles, reconeguin els perifèrics (lectors de CD, xarxa internet, ports usb…) i puguem interactuar amb ells mitjançant el teclat, els moviments a la pantalla o els ratolins.

En l’actualitat, dins l’ informàtica de consum, trobem tres grans grups de sistemes operatius: Windows, IOS i Linux. Windows i IOS pertanyen a dues companyies, Microsoft i Apple respectivament, i son de tipus privatiu, és a dir, cal comprar una llicència per fer-ne ús, i sense el permís del propietari no es poden modificar. Linux és un sistema operatiu de codi obert, creat i mantingut pels propis usuaris. Al que ens solem referir com de codi lliure, no cal pagar cap llicència per tenir-lo, fer-ne ús, i modificar-lo.

 

Cervelló de la mà de CERVEMAKERS acollirà el proper dia 04/05/201 (dissabte) la festa de llançament de la nova versió del sistema operatiu UBUNTU, de nom en clau DISCO DINGO.

 

Els sistemes linux s’agrupen en distribucions. Una distribució conté el propi sistema operatiu Linux mes un recull de programes i controladors per obtenir un conjunt que satisfaci les necessitats de cada usuari. Hi ha distribucions enfocades a la docència (), als jocs per internet (Steam), per usar en telèfons o tauletes (Android… si, Android és Linux), per sistemes IoT (Raspbian), per fer funcionar superordinadors,… literalment hi ha centenars de distribucions enfocades a aspectes concrets.

UBUNTU és una distribució linux enfocada als ordinadors portàtils i de sobretaula. Conté el nucli Linux i aquell programari, lliure, necessari: processadors de text, fulls de càlcul, gestors de xarxes socials, internet… i un llarg etcètera. I tant el sistema operatiu com el programari son de codi lliure i gratuïts. (https://ca.wikipedia.org/wiki/Ubuntu)

 

 

La FESTA DISCO DINGO suposa el llançament d’una nova versió d’ UBUNTU. En aquestes festes aprofitem per presentar el sistema operatiu UBUNTU i que experts ens parlin de temes concrets d’ Ubuntu o del programari lliure. Pots consultar les ponències al web de la secció catalana de la distribució:

https://wiki.ubuntu.com/CatalanTeam/Activitats/DiscoDingo

 

Paral·lelament a les ponències es durà a terme una install party. De la mà dels companys del catalan team d’ UBUNTU instal·larem a tots aquelles ordinadors que ens portin l’ UBUNTU.

 

Si vols provar un sistema operatiu lliure el podem instal·lar al teu actual ordinador, sense eliminar el que ja hi tinguis. En el moment d’iniciar l’ordinador et demanarà amb quin vols iniciar i podràs triar ! Si tens un ordinador envellit i en desús i el vols reviure porta’l. Si vols provar un sistema operatiu lliure, sorprenent i gratuït estarem allà per donar-te un cop de mà.

T’ esperem !

 


 

 

Què és Ubuntu?